Aromatherapie tijdens zwangerschap

Je kunt aromatherapie goed in zetten tijdens de zwangerschap, maar niet alle oliën zijn even veilig. In dit artikel vertel ik je graag wanneer je welke olie het beste kunt gebruiken en welke kwaaltjes er baat bij hebben.

Doula en aromatherapie

Als doula wilde ik dolgraag essentiële oliën leren inzetten voor tijdens zwangerschap en geboorte. Sinds kort lonken die mooie kleine potjes in natuurwinkels naar me. Bij het openen ervan komt er een lading aroma's vrij, wauwie! Aan de één kan ik blijven snuffelen en bij de ander gaat het dopje als de wiedeweer weer op het potje. 

Vaak stellen zwangeren mij dan ook de vraag wat nou veilig is om te gebruiken en waarvoor de oliën gebruikt kunnen worden. Heel blij ben ik te delen dat ik inmiddels een workshop 'Aromatherapie en Bevallen' achter de rug heb, aan heel wat potjes geroken heb en ervaren hoe krachtig de werking van verschillende geuren zijn. 

Inmiddels heb ik meer dan 25 geboortes mogen bijstaan en gezien wat de werking van aromatherapie kan doen tijdens zwangerschap en geboorte. Wat een prachtig cadeaus hebben we toch gekregen van moeder aarde! 

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie stimuleert het zelfhelende vermogen van lichaam en geest door het gebruik van etherische oliën (ook wel essentiële oliën genoemd). Deze oliën worden gewonnen uit zuiver plantaardig materiaal. Ze worden verkregen uit verschillende delen van de plant. Uit bijvoorbeeld: bloemen, bladeren, stengels, schors, wortels, vruchten, hars, mos. Elke unieke olie heeft zijn eigen therapeutische eigenschappen die invloed hebben op lichaam en geest.

Aromatherapie tijdens zwangerschap en bevalling

Hoe werkt aromatherapie?

De oliën komen door inademing en het aanbrengen op de huid in ons systeem terecht. Als je een etherische olie inademt wordt deze eerst opgevangen door de reukzenuw, die vervolgens een seintje naar de hersenen stuurt. Je hersenen kunnen in reactie daarop chemische stoffen vrijlaten die inwerken op het zenuwstelsel. Dat kan ontspannend of juist activerend zijn. Je kan je dus voorstellen dat iedere geur een hele andere uitwerking tot stand brengt. Lavendel is bijvoorbeeld erg rustgevend op het zenuwstelsel, waar de pompelmoes activerend werkt.

Hoe aromatherapie gebruiken?

De meest gebruikte manier is het branden van een olie in een brandertje met kaarsje om te verstuiven in huis of waar dan ook. Zorg ervoor dat je wel water gebruikt! In het begin druppelde ik de olie rechtstreeks in het kommetje maar dat rook naar brandlucht in plaats van roosjes, klein detail. 

Daarnaast wordt het heel vaak gebruikt om te masseren, met een goede basisolie als drager van de olie. Zo is de amandelolie van 't Blauwe Huis die wij in onze shop verkopen perfect om essentiële oliën mee te mengen. Je kan de olie hier verkrijgen: Amandel olie van het Blauwe huis.

Verder zijn de oliën in te zetten om sprays, kompressen, luchtverfrissers en wasmiddel van te maken. Maar het wordt ook gebruikt voor in: bad, verzorgingsproducten, shampoo's en creme.

Sommige oliën zijn er zelfs om mee te koken! Kijk wel even welke merken dit veilig aanbieden. 

Aromatherapie tijdens de zwangerschap 

Je kan aromatherapie ook goed in zetten tijdens de zwangerschap, maar niet alle oliën zijn even veilig. Als je aromatherapie wilt gebruiken, zorg dan dat je in ieder geval altijd 100% natuurzuivere (bio) etherische olie hebt.

Als zwangere vrouw staat je reukvermogen op scherp, als je een olie wilt gebruiken die te sterk ruikt of een bepaalde reactie teweeg brengt, ga dan af op dat gevoel. Wees voorzichtig met olie direct op de huid aanbrengen, liever mixen met een basisolie bijvoorbeeld. Je kan ook geen druppels in het bad doen, want de olie blijft op de oppervlakte liggen. Mix het dan altijd met een emulgator, zoals: zout, melk, honing of een basis olie.

De eerste drie maanden van de zwangerschap is het goed om heel voorzichtig aan te doen met welke olie je gebruikt, het embryo is in de eerste drie tot vier maanden bijzonder gevoelig en reageert op alle mogelijke storingen.

Gebruik van bepaalde oliën tijdens de zwangerschap

De zachte vriendelijke oliën zijn;
Sandelhout, oranjebloesem, mandarijn, citroen, geranium, sinaasappel, bergamot, grapefruit, lavendel, eucalyptus, niaouli, den, rozenhout, palmarosa, kamille, wierook, mirte, mimosa, roos absolue, patchouli, vetiver, petitgrain, vanille, frankinsence

Voorzichtige de eerste drie maanden met:
Roos, jasmijn, Ylang-ylang, zoete marjolein, scharlei, engelwortel

Maak geen of heel weinig gebruik van essentiële oliën die een te heftige prikkel geven. Raadpleeg op voorhand aub een therapeut. 
Salie, lemongras, basilicum, kruidnagel, hysop, tijm, bonenkruid, mirre, oregano, tijm, rozemarijn, berk, wintergreen, jeneverbes, kaneelschors, kamfer.

Verschillende zwangerschapskwalen en de werking van aromatherapie 

Hier zal ik een aantal veel voorkomende lichamelijke 'kwalen' aantikken om hopelijk verlichting te brengen in de soms intense groei die zwangerschap met zich mee brengt. 

  • Zere borsten: is vaak te wijten aan hormonale veranderingen in het lichaam. Olien die verlichting kunnen brengen zijn: grapefruit, lavendel en ylang ylang. 
  • Verstopping: Citroen, pepermunt of venkel. Neem 1 tot 3 druppels icm een basisolie en masseer je buik ermee. Sinaasappel en cyprus kan je ook gebruiken. 
  • Zwellingen: Zorg er als eerst voor dat je heel veel water drinkt op een dag en genoeg proteine binnenkrijgt. Hierdoor zou je al geen last moeten krijgen van flinke zwellingen. De volgende olien helpen overmatige vloeistoffen af te voeren. Zoals: citruss bliss, cypress, lavendel, citroen en gember. Masseer je voeten, enkels en benen met een basisolie van amandel bijvoorbeeld icm met een druppel of 3 van de bovengenoemde olien. 
  • Vermoeidheid: Citroen, wilde sinaasappel, grapefruit en pepermunt worden hiervoor ingezet. Je kan 1 druppeltje op je handpalmen aanbrengen en dan over elkaar wrijven en de geur opsnuiven. Je kan ook wat druppeltjes toevoegen aan de basisolie en dan je rug, nek of schouders masseren. 
  • Hoofdpijn / duizeligheid: Lavendel kan je hier goed voor gebruiken. 
  • Maagzuur: Bij maagzuur kan je pepermunt, gember of wilde sinaasappel gebruiken. 
  • Spierverkramping: Ik ben tot de ontdekking gekomen dat veel vrouwen die last hebben van krampen in de kuit een te lage magnesium waarde heeft. Zorg dat dit op pijl is en verder kan je marjolein gebruiken om mee te masseren.  
  • Ochtendmisselijkheid: Het beste wat je kan doen bij ochtendmisselijkheid is het eten van meer proteine in de avond en je misselijkheid zal minder zijn in de ochtend (20 tot 30 gram voor het naar bed gaan). Probeer deze mix eens: lavendel, sandelhout en gember met kamille olie en masseer je buik.  

Veel kwaaltjes is met de allerbeste voeding in de juiste hoeveelheden te verminderen of zelfs op te lossen, ik zou je willen stimuleren je hier in te verdiepen. Een eitje per dag is bij lange na niet voldoende proteine om je baby gezond te laten groeien. De olien kunnen zeker ondersteunend werken, maar het is een alomvattende benadering. 

Ik wens je een hele mooie, gezonde zwangerschap toe! 

Links:
Aromatherapie en zwangerschap:
Website stichting aromatherapie
Aromatherapie geboorte
Website Aromatherapie & geboorte

Boek:
Essential oils for pregnancy, birth and babies by Stephanie Frits

Reactie achterlaten

Alle reacties worden eerst beoordeeld voordat ze worden goedgekeurd.

Shop

"Gentle birth heals mother earth"

- Robin Lim