Dadels tijdens zwangerschap en bevalling vermindert kans op complicaties: eten maar!

Dadels tijdens zwangerschap en bevalling

Wist jij dat het dagelijks eten van dadels 4 weken voor de uitgerekende datum de kans op complicaties tijdens de geboorte vermindert? En er sneller ontsluiting plaatsvindt? Eten die kleine zoete bommetjes zou ik zeggen! 

Onderzoek naar dadels tijdens zwangerschap en bevalling

De universiteit van Jordanië heeft het effect van dadels onderzocht tijdens de zwangerschap en bevalling. Daaruit is gebleken dat het eten van dadels een super positief effect op de uitkomst van de bevalling kan hebben. Elke zwangere vrouw zou op zijn minst 4 weken voor de uitgerekende datum 6 dadels per dag 'moeten' eten voor het gewenste resultaat. 

Waarom zijn dadels zo goed?

Als allereerst zijn ze natuurlijk overheerlijk, het is in ieder geval hier een favoriete snack. Veel zwangere vrouwen hebben last van cravings en een dadel is dan een perfecte vervanger. Zorg dus altijd voor een bakje met wat dadels, noten en ander gedroogd fruit voor als je trek krijgt onderweg. Verder zijn dadels rijk aan foliumzuur wat goed is voor vrouwen die zwanger willen worden/zijn. Tijdens de bevalling kan het ook een fijne energie boost geven en het is makkelijk te eten (zorg wel dat je de pit eruit haalt!). Daarnaast wordt deze vrucht niet voor niets in de moslim cultuur als gezegende boom gezien, verderop een stukje over de dadelpalm in de Koran.

 Dadel feiten:

  • Het blijkt de kans op een kunstmatige inleiding van de bevalling aanzienlijk te verminderen;
  • Zorgt voor een snellere ontsluitingsfase;
  • Versterkt natuurlijke & goede waves;
  • Vermindert bloedverlies aanzienlijk.

Ontsluiting en het eten van dadels

Het onderzoek concludeert dat de ontsluiting aanzienlijk meer gevorderd was bij moeders die dadels hadden gegeten. Bij 96% van de moeders die dadels hadden gegeten kwam de bevalling natuurlijk op gang. Het gebruik van synthetische oxytocine om de weeën op te wekken was opvallend lager bij moeders die dadels hadden gegeten (28%) in vergelijking met niet dadel etende moeders (47%). De ontsluitingsfase was bijna 7 uur korter bij de moeders die dadels hadden gegeten in vergelijking met de niet dadel etende moeders, wauw - dat is echt veel! Ook was er aanzienlijk minder bloedverlies bij de dadel etende moeders t.o.v. moeders die synthetische oxytocine toegediend kregen als doel om veel bloedverlies te voorkomen.

Wat zit er in dadels?

  • Dadels zijn een bron van vezels, 8mg per 100gr om precies te zijn. Dat is meer dan volkorenbrood of zilvervliesrijst. Dankzij de voedingsvezels geven ze een verzadigd gevoel, in tegenstelling tot bewerkte snoep en troep.
  • De dadels zijn een bron van veel vitaminen en mineralen, vooral B-vitaminen (zoals foliumzuur - b11), A (in de plantaardige vorm, Beta Caroteen), E, K en mineralen zoals Calcium, Kalium, Magnesium, IJzer en Zink. Verder zijn verse dadels net als veel soorten fruit, rijk aan vitamine C.
  • Er zitten Tanninen en Polyphenolen in dadels. Deze stoffen hebben een anti-oxidantwerking en een ontstekingsremmend effect.
  • Daarnaast zitten Luteïne en Zeaxanthine in dadels. Dat zijn stoffen die kanker mede helpen voorkomen omdat ze vrije radicalen uitschakelen.
  • Dadels zijn vetarm en relatief calorie-arm. Eén dadel bevat gemiddeld 60kcal, dus net zoveel als een kaakje of een speculaasje.
  • Dadels bevatten veel koolhydraten, vooral glucose en fructose. Ze worden snel door de bloedstroom opgenomen en leveren daarom snel energie op voor onder andere de hersenen. Ook al zitten er veel koolhydraten in dadels, het zijn betere koolhydraten dan die in gewone suiker (Sucrose), en dit zijn uiteraard natuurlijke suikers.

De dadelpalm in de Koran

De dadelpalm is de boom die de Arabieren al lang kennen. Het is de boom, waaronder Maria - volgens de woorden van Allah - Jezus baarde:

‘En de weeën van de geboorte dreven haar naar de stam van een dadelpalm. Zij riep: O, was ik maar eerder gestorven en helemaal vergeten! Toen riep Jezus: 'Wees niet verdrietig, want de Heer heeft een beekje laten stromen. Schud de stam van de palm in jouw richting, dan zullen verse, rijpe dadels naar beneden vallen. Eet, drink en laat het je goed gaan!’

De dadelpalm is de gezegende boom die in de Koran op 20 plaatsen genoemd wordt. De profeet Mohammed zei: ‘De Adschaw (dadelpalm) stamt uit het paradijs en geneest vergiftigingen.’

Wij wensen je een gezonde, transformerende zwangerschap en een prachtige geboorte van je kindje toe!  

Bronnen:

The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21280989

Dadels gezond?
http://www.mehadrin.nl/nl/service/dadels-een-ideale-snoepvervanger/

Reactie achterlaten

Alle reacties worden eerst beoordeeld voordat ze worden goedgekeurd.

Shop

"Gentle birth heals mother earth"

- Robin Lim