Een mutsje na de geboorte: doen of niet?

Je komt net uit de warme baarmoeder van je moeder, wordt op haar warme borst gelegd en hoppa! Er wordt een mutsje over je hoofd getrokken. Heel normaal. Of toch niet?

Tijdens mijn doula stages in het ziekenhuis viel het me op dat dit 'ff snel' gebeurde. Alsof het iets heel erg belangrijks was. Er werd niks overlegd met de ouders, maar gewoon gedaan. De eerste aanraking die het kindje voelde was vaak die van het mutsje over het hoofdje. Meestal niet heel attent en liefdevol.

Steeds meer 'zag' ik alle standaard handelingen gebeuren en begon me steeds meer af te vragen wat nou echt nodig is. In die zoektocht kwam ik vaak tot verrassende ontdekkingen. Hoe natuurlijk is het dus dat een baby een mutsje op gezet wordt direct na de geboorte? Of heeft het zelfs keerzijdes? 

Baby's koelen af na de geboorte 

Wat ik telkens hoorde van de zorgverlener is dat baby's te snel afkoelen en dat ze daarom een mutsje op 'moeten'. Het is een geloof wat er goed in zit, want bijna elke verloskundige / kraamzorg gaf me dit antwoord als ik er om vroeg. 

Met mijn vraag benaderde ik Anita Wolsink (eigenaresse kraamcentrum Shanti). Zij gaf mij dit mooie antwoord wat mijn gevoel bevestigde: 

''Ik merk in de praktijk dat verloskundigen matig op de hoogte zijn en vaak handelen volgens de verhipte protocollen...en dus gelijk een muts op (laten) zetten. Het belang van hechting is velen mater groter en dat kan dus ook dmv geur/smaak. Moeders RUIKEN hun kind en dmv kusjes op het hoofd kunnen ze zelfs de smaak van vruchtwater (e.d) beleven...Dit is echt een oer reactie! Mutsjes ontnemen die kans! Verloskundigen en veel kraamverzorgsters zijn bang dat de baby te veel afkoelt maar er is aangetoond dat de warmte van de moeder dat ondervangt en er geen verhoogt risico is op onderkoeling. Verder zijn gewone mutsjes geen voordeel voor de baby.''

Nageboorte en oxytocine 

Vrouwen wordt daarmee de kans ontnomen om volledig te flowen op oxytocine. Net na de geboorte is de oxytocine piek bij vrouwen het hoogst, moeder natuur heeft het allemaal precies perfect geregeld. Dit is het hormoon wat ervoor zorgt dat de baarmoeder haar laatste werk kan doen; het geboren laten worden van de placenta. Maar dit proces wordt veel te vaak verstoord, met alle gevolgen van dien. 

Daarom; vrouw en kind met rust laten. Iedereen stapt naar achter en gaat ergens rustig in een hoekje zitten. Of nog liever; uit het oog. Maar wat bijna altijd gebeurd; met 3 man rondom dat bed; proberen de placenta er zsm uit te trekken, mutsje op, praten en weet ik veel wat voor verstorende dingen er plaats vinden. Met alle gevolgen van dien.

Wanneer en hoe wel kiezen voor een mutsje?

Mocht je het toch een fijn idee vinden om na een paar uur toch een mutsje op te zetten dan kan je het best kiezen voor een wol/zijden mutsje. Baby's die bijv. prematuur geboren zijn hebben dit eerder nodig om beter hun temperatuur te kunnen reguleren. Of als je van het ziekenhuis naar huis gaat. Dit zijn trouwens redenen waarom je een natuurlijke kraamzorg wilt! 

Wat Anita verder deelde over mutsjes is: ''Verder zijn gewone mutsjes geen voordeel voor de baby. Ze bedekken een groot deel van het voorhoofd, waar het warmte centrum zit. Baby's kunnen op die manier hun temperatuur nóg moeilijker reguleren. Als er al mutsjes gebruikt moeten worden ben ik een groot voorstander van de 'antroposofische' mutsjes die het voorhoofd vrij laten en van wol/ zijden zijn en het kind werkelijk ondersteunen met de temp. regulatie.''

Die wol/zijden mutsjes voor je kindje kan je kopen in de fijne webshop van 'Ziloen'.

Skin-to-skin 

Niet te vergeten onderwerp. Als 'ze' het hebben over afkoelen dan klopt het niet dat baby's apart in een bedje liggen. Baby's horen tegen/op/geplakt aan hun moeder. Zij samen zorgen voor de juiste temperatuur regulatie en voor een goede start van de borstvoeding. Een baby heeft de huid van zijn/haar moeder echt nodig. Dat is ook een belangrijke reden waarom die 'week in bed' zo heilig zou moeten zijn. Alles kan dan zacht beginnen en geeft de vrouw de mogelijkheid te aarden en te vertragen. 

- Womb to World -
The most defining journey of our lives 

Reactie achterlaten

Alle reacties worden eerst beoordeeld voordat ze worden goedgekeurd.

Shop

"Gentle birth heals mother earth"

- Robin Lim