Drijvende Drolletjes Tijdens Bevalling

Ja, wat een titel hé? Deze blogpost gaat over poep. Ja, poep. Het is zo natuurlijk als maar kan maar we doen er vaak zo vreemd over. Ik deed dat ook, en dan met name tijdens de eerste zwangerschap. En waarom? Want het is 1 van de eerste dingen die we doen wanneer we ter wereld komen.

Angst om te poepen

Als ik dacht aan poepen tijdens de bevalling kreeg ik het benauwd, laat staan als ik aan drijvende drolletjes tijdens de gewenste watergeboorte dacht. Ik zag Sebas al hengelen met een visnetje. Maar waar komt die angst nou vandaan?

Poepen tijdens bevalling

Ik heb gemerkt dat veel vrouwen hier niet echt naar uitkijken, op z’n zachtst gezegd. Het is ook nogal wat: je volledig bloot geven in volledige overgave, waarin alles gezien mag worden. Ja, alles. Dat gaat natuurlijk veel ‘dieper’ dan alleen lichaamsvloeistoffen die naar buiten komen tijdens een geboorte. Schaamte, onzekerheid, angst. Allemaal thema’s die er vaak aan plakken.

Poepen tijdens bevalling

Wat is ‘het ding’ met poep?

Ik ga even een omweggetje maken, want dit is wel belangrijk voel ik nu. Toen Luna klein was en had gepoept zei ik vaak: ‘ooh stinkie’ of ‘getsie’, dit gebeurde zonder dat ik er bewust van was. Totdat een vriendin zei: ‘maar waarom is dat vies dan’? Tja, inderdaad. Waarom? Onbewust gaf ik dus al signalen aan mijn dochter dat poepen vies was, iets om je voor te schamen.

Je kan je dus afvragen welke overtuigingen jij hebt rondom ‘poep’? En hoe is er vroeger omgegaan met ‘poepen’ binnen jullie gezin? Welke thema’s zitten er aan geplakt? Zit er angst of schaamte op?

Waarom is dit een belangrijk onderwerp?

Dit soort onderwerpen lijken niet belangrijk, maar dit kan allemaal invloed hebben tijdens de bevalling. Er zijn namelijk zelfs vrouwen die niet eens weten dat dit kan gebeuren. En als het dan wel gebeurt kan er een instant reactie komen. Een gevoel van schaamte kan getriggerd worden waardoor het lichaam blokkeert. En dat is iets wat je nu nét niet wilt tijdens een geboorte. Dus opdoeken die blokkades voor de geboorte!

Schaamte

Het is onderdeel van mijn werk, al die lichaamsvloeistoffen naar buiten zien komen. En ik vind het prachtig om te zien dat het lijf ruimte weet te maken voor het kind. Maar er zijn ook veel zorgverleners die dit vreselijk vinden. Dat zie ik tijdens geboortes. En ik zie ook hoe vrouwen daarop reageren als kleine kinderen. Dit bedoel ik helemaal niet denigrerend maar ik hoor zo vaak ‘sorry’, ‘sorry’, ‘sorry’. En dat zou echt nooit hoeven. Zeg alsjeblieft nooit ‘sorry’ als je aan het baren bent. Dat doen vrouwen veel te veel.

Schaamte. Ze schamen zich omdat ze poepen. En omdat er niemand is die zegt: ‘dit is oke, helemaal oké’. Het is onderdeel van geboorte geven en helemaal niks om je voor te schamen. Ik help je en ben er voor je. Zo’n geboorte werker wil je aan je zijde. Ik zie dat maar veel te weinig!

Poepen ‘in front of’ je man

Maar dan heb je ook de grootste schaamte factor en dat is de man. Veel vrouwen schamen zich om te poepen ‘in front of’ hun man. En ik weet hoe dat voelt, want ik deed dat ook. Maar echt, ik ga je zo een top tip geven om ervan af te komen ;).

Het is je helemaal volledig over kunnen geven aan je partner. Wat echt iets prachtigs is! Daarom is samen die zwangerschap en geboorte bewust beleven zo’n gouden randje op je relatie, als jullie dat aan durven te gaan. Mijn vroedvrouw gaf me de volgende tip om hier iets mee te doen.

“Ga samen met Sebas poepen”

Heh?! Ja, ik meen het. Een vreselijk idee vond ik het. Terwijl hij toekeek! Zei ze. Dit is dus zeker iets wat je kan proberen voor de geboorte als je hier ook ‘last’ van hebt. Weet je wat ik deed? Om het nog grappiger te maken! Ik zette de kraan aan wanneer ik ging poepen want het geluid van een ‘ploppend’ drolletje vond ik zo vreselijk. Hahaha lachen dit! Dus het was best een drempel.

Dus ik zat op de wc en riep hem. We moesten eerst lachen en toen deed ik het gewoon. Ik poepte waar hij bij was! Huppa, gewoon gedaan. Angst weg. Vrij om te baren! En te poepen! Jippiejeej. En tijdens de geboorte voelde dat ook helemaal oké.

Good luck!

Reactie achterlaten

Alle reacties worden eerst beoordeeld voordat ze worden goedgekeurd.

Shop

"Gentle birth heals mother earth"

- Robin Lim